Soluții pentru agricultură!
Sistemul sanitar din Maramureş
Sistemul sanitar din Maramureş trebuie pus la punct ACUM sau va intra în colaps!
March 26, 2020
Ședințe online în CJ Maramureș
April 1, 2020

Soluții pentru agricultură!

Criza socio-medicală se poate foarte ușor transforma într-una economico-alimentară, dacă nu luăm din timp măsurile necesare care să o prevină.

România nu produce hrană suficientă pentru populație. Pe de altă parte, chiar dacă producem suficiente cereale, nu putem asigura consumatorilor locali o cantitate suficientă de carne, lapte, legume, fructe și nici produse agricole procesate. Importurile excesive și lipsa unei strategii coerente privind sectorul agricol era o povară și în trecut pe producătorii locali. Pandemia de coronavirus, însă, e picătura care umple paharul în acest domeniu de activitate și se impun soluții.

Pentru preîntâmpinarea unei crize economice și alimentare în România, solicităm autorităților locale și guvernului să aplice urgent următoarele măsuri:

1. Întocmirea unei strategii naționale privind siguranța alimentară a populației pentru perioada 2020-2022.
Se impune construirea unor strategii care să prevadă riscurile unei crize alimentare post COVID-19 și luarea unor măsuri care să minimizeze efectele acesteia pe tot lanțul de aprovizionare. Considerăm că aceste măsuri ar trebui să includă:
A. Creșterea subvențiilor în domeniile agricole deficitare
B. Plata la zi a subvențiilor
C. Simplificarea procedurilor pentru acordarea acestora. Ne așteptăm la întârzieri în depunerea cererilor pentru subvenții pe acest an. Tocmai de aceea, considerăm că s-ar impune prelungirea valabilității cererilor din 2019 până în 2020. În consecință, doar agricultorii care își modifică cererea ar fi obligați să se prezinte la APIA.
D. Achiziția de către stat a produselor de bază
E. Asigurarea unui cadru de desfacere pentru fermieri

2. Menținerea piețelor agroalimentare deschise, instalarea de ecrane de protecție la toate mesele și scutirea de la plata oricărei taxe către primărie a producătorilor agricoli care își vând produsele în această perioadă de criză.

3. Menținerea în regim deschis a magazinelor cu specific agricol și de uz gospodăresc (utilaje și scule agricole, îngrășăminte, material săditor etc.).

4. Încurajarea producătorilor locali să își lucreze pământul și să cultive alimente de primă necesitate. Sporirea producției agricole locale ar trebui să fie un interes strategic al României și un important punct al politicilor publice. Agricultura este ignorată de autoritățile locale și centrale de foarte multă vreme, dar e cazul să o readucem pe masa discuțiilor.

Așteptăm în comentarii și propunerile voastre legate de acest subiect. Împreună putem scoate agricultorii și România din sărăcie.

#Agricultură#PentruMaramureș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *