Soluția USR pentru reducerea sărăciei
Practici tipice PSD-ului
June 3, 2020
Azi e Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii
June 4, 2020

Soluția USR pentru reducerea sărăciei

⚠️⚠️⚠️La fel ca în întreaga țară, în Maramureș angajații au fost afectați grav de criza sanitară și economică pe care o traversăm. Conform datelor oficiale ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, între 15 februarie și 25 mai, pentru 790 de angajați din județul Maramureș (dintre care 386 din Baia Mare) contractele de muncă au încetat și s-a solicitat acordarea indemnizației de șomaj. În ceea ce privește contractele de muncă suspendate, persoanele pentru care s-a solicitat ajutorul pentru șomaj tehnic au fost în număr de 13.287 în a doua jumătate a lunii martie, respectiv de 32.073 pe parcursul întregii luni aprilie.

În aceste condiții, multe familii înfruntă sau vor înfrunta în perioada următoare sărăcia. În privința persoanelor care se luptă zi de zi cu lipsa resurselor, USR propune ‼️ (1) accelerarea implementării legii Venitului Minim de Incluziune, (2) dezvoltarea acesteia prin includerea altor beneficii relevante – până ajungem la un mod simplu și unitar de a acorda toate modalitățile de sprijin pentru persoanele defavorizate, și (3) monitorizarea constantă a modului în care se aplică legea (analiză de impact și propuneri de îmbunătățiri în timp real), pentru a ne asigura că produce rezultatele scontate.

➡️Venitul minim de incluziune (VMI) este parte a Strategiei naționale de incluziune socială și reducerea sărăciei. Legea VMI a fost finalizată la insistențele guvernului tehnocrat în 2016, adoptată de Parlament și promulgată în 2016 (Legea nr. 196/2016). EA ÎNSĂ NU E APLICATĂ, din cauză că Ministerul Muncii încă nu are sistemul informatic necesar – ultimul termen a fost prelungit până la 1 aprilie 2021.

❗️În acest moment în România există trei beneficii sociale principale (venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire), care se suprapun parțial pentru unele familii, sunt calculate după formule diferite și implică trei dosare diferite pe care le depun beneficiarii. Actuala lege a venitului minim garantat descurajează munca, pentru că retrage ajutorul social persoanelor care se angajează, chiar dacă salariul lor este extrem de mic. În plus, salariile mici sunt impozitate mult (cel mai mult din UE). Deci, oamenii săraci (sărăcia e corelată cu educația și deci posibilitatea de a găsi joburi cu venituri reduse) trebuie să aleagă dramatic între un salariu mic impozitat mult și un ajutor social modest dar cert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *