Situația stadionului de atletism
Azi e Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii
June 4, 2020
creșele și grădinițele
Din 15 iunie se vor putea deschide din nou creșele și grădinițele
June 12, 2020

Situația stadionului de atletism

Situația “Stadionului de atletism” descrisă de Andrei Nagy – vicepreședinte USR Baia Mare și candidat la Consiliul Local din partea formațiunii noastre:

“🏟Zilnic, sute de băimăreni aleg să facă mișcare pe “stadionul de atletism”. Tot aici ar trebui să se antreneze sportivii care reprezintă Municipiul Baia Mare la diverse competiții naționale. Condițiile de pe terenul de atletism sunt departe de a fi decente. În secolul 21 pista nu ar trebui să fie din zgură, pământ, iarbă și noroi. O adevărată pistă de atletism e doar un vis frumos și îndepărtat.

👨‍💼Sportul nu a fost o prioritate pentru guvernele de după 1990, iar infrastructura s-a degradat odată cu trecerea anilor. Până în 2017 pe terenul de atletism s-au montat stălpi pentru iluminat și s-a adus zgură de 2-3 ori.

➡️Mai 2012
În campania electorală pentru Primărie, Cherecheș spune că vrea să preia și să reabiliteze bazele sportive existente și să construiască unele noi. N-a construit nimic, le-a preluat un pic și a “reabilitat” ceva.

➡️Noiembrie 2014
În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Cherecheș ne roagă să facem un compromis și să-l votăm pe Ponta. Desenează ceva și spune că vrea să amenajeze un complex cu baze moderne.

➡️Aprilie 2015
Bazele sportive au fost preluate de Primărie. Ministerul a fost convins de edil că Municipiul dispune de resursele necesare pentru a le reabilita, moderniza și întreține.

➡️Mai 2016
Din nou campanie electorală. Cherecheș reia desenul din 2014 și, pe lângă alte proiecte mărețe, include și reabilitarea terenului de atletism.

➡️Iulie 2017
Se finalizează cea mai consistentă lucrare din ultimii 27 de ani: s-a montat un gard în jurul terenului, s-au pus bănci, coșuri de gunoi, două cișmele, s-a adus un fel de container care probabil conține toalete și o magazie, s-a reabilitat pista de atletism. Gardul și coșurile de gunoi încă rezistă, băncile sunt cam oropsite, cișmelele nu mai sunt funcționale, iar toaletele sunt sub cheie. Sper că sunt folosite de sportivi sau de elevii care au ore de educație fizică. Părerile despre zgura care a fost pusă pe pistă au fost împărțite. Unii ziceau că e zgură de Roland Garros, alții că e cărămidă pisată. Eu zic că e și cărămidă și ceva zgură. Plus pământ, iarbă și buruieni.

➡️Noiembrie 2017
Consiliul Local aprobă studiul de fezabilitate al documentației tehnico-economice pentru un proiect de 5,5 milioane de euro care prevede reabilitarea și modernizarea stadionului de atletism. Durata lucrărilor: 3 ani.

➡️Mai 2018
După aproape 3 ani în care a fost administrată de Primărie, baza de atletism trece la Ministerul Tineretului și Sportului. Procesul de predare se finalizează în septembrie, iar în octombrie se înființează Complexul Sportiv Național “Lascăr Pană”.

➡️Mai 2020
USR Baia Mare a cerut de la Complexul Sportiv National “Lascar Pana” informații despre lucrările făcute până acum și viitoarele proiecte. Ni s-a răspuns că din ianuarie 2019 și până în prezent “s-au realizat cheltuieli de întreținere și funcționare”.
Am făcut azi câteva poze și eu nu aș putea afirma că terenul de atletism e întreținut. Forțând puțin nota, dacă se continuă „întreținerea”, terenul de sport s-ar putea transforma într-o grădină botanică.
Am aflat și că s-a făcut un studiu de fezabilitate care a costat 92 de mii de lei + TVA. Există două scenarii pentru modernizarea bazei sportive, costurile fiind de aproximativ 40 de milioane de lei. Realizarea proiectului va depinde de fondurile alocate. Din moment ce pentru finalizarea lucrărilor de la bazinul descoperit s-au alocat 0 lei, calculați când se vor aloca fonduri pentru Stadionul de Atletism.

⌛️Aveți aici doar istoria ultimilor 8 ani, ani pierduți, ani în care doar s-a cârpit și s-a promis. Dacă e să găsim și ceva pozitiv în toată această poveste, aș spune că pista are mai puțin pământ decât înainte, conține vagi urme de zgură și s-a redus numărul celor care vin pe teren pentru a se bronza, pentru a plimba câinii sau pentru a se da cu bicicleta. Ar mai fi de precizat că vestiare nu mai există, clădirea și o bucată de teren fiind retrocedată/înstrăinată prin anii 2000.

🏃‍♀️Pierdem generații de sportivi din cauza lipsei de infrastructură, iar celor care pot decide nu pare să le pese. Sportul trebuie susținut oferind condiții pentru a-l practica. Sportivii profesioniști și amatori au dreptul să beneficieze de aceste condiții.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *