Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r45278auto/public_html/maramures.usr.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364
Rețele de apa fără aviz sanitar
Tradiția numirilor politice continuă
Tradiția numirilor politice continuă
June 25, 2020
Imaginea atașată spune tot despre profesionalismul celor ce au derulat acest proiect de aproape 600.000 de euro!
June 26, 2020

Rețele de apa fără aviz sanitar

Să ai apă potabilă curgătoare, dintr-o sursă controlată, este doar un vis pentru mulți maramureșeni! După 30 de ani de la Revoluție și 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățeanul simplu, mai ales cel din rural, se confruntă ce aceeași problemă: lipsa apei potabile.

Cu primari și aleși locali pasivi și lipsiți de viziune, maramureșenii au fost nevoiți să-și improvizeze captări și rețele de apă pe bani și forțe proprii. Ce făceau primarii în acest timp? Cheltuiau banii comunității pe proiecte lipsite de importanță, lamentându-se apoi despre lipsa fondurilor.

Vasile Weisenbacher, candidat USR pentru Consiliul Județean Maramureș: “Chiar nu au fost resurse pentru astfel de proiecte? Bani au fost, dar a lipsit munca și gospodarul! Munca de a te informa și de a studia, munca de a face proiecte, munca și preocuparea de a depune documentații pentru obținerea finanțărilor. Au lipsit discernământul și competența aleșilor la prioritizarea cheltuielilor.

România a avut și are la dispoziție suficiente fonduri europene (chiar și guvernamentale!) pentru dezvoltarea rurală, pentru infrastructură, cum ar fi: captări de apă, aducțiuni de apă, stații de tratare a apei, rețele de apă, stații de epurare etc. Însă banii puși la dispoziție de UE nu au fost cheltuiți, în primul rând din cauza lipsei proiectelor, dar și din cauză de incapacitate a autorităților locale de a cofinanța proiecte europene.”

Candidații USR Maramureș la primării, consilii locale și la Consiliul Județean, în programul de guvernare locală, își propun inițierea și sprijinirea proiectelor ce țin de infrastructura de apă. Barajul de la Runcu, în vârstă de 33 ani, neterminat până astăzi, ar putea fi o soluție pentru a alimenta cu apă o bună parte a Maramureșului Istoric. Lucrarea este finalizată în proporție de 80%. USR își propune finalizarea urgentă a investiției (chiar dacă nu este o investiție a autorității locale, ci a Administrației Naționale Apele Române). În paralel, ne propunem construirea stației de tratare a apei și a rețelelor de conducte, astfel încât, la finalizarea barajului, infrastructura necesară tratării și distribuirii apei să fie și ea finalizată. De la Barajul Firiza, se poate extinde rețeaua de apă potabilă la o serie de localități (chiar și în amonte), rezolvând o altă parte a județului.

Pentru finanțarea acestor proiecte vom utiliza fonduri europene și guvernamentale. Fondurile proprii Maramureșului vor fi folosite exclusiv pentru cofinanțarea proiectelor.

Despre rețelele de apă clandestine, inclusiv despre cele din Maramureș, a scris publicația Recorder aici: https://recorder.ro/harta-recorder-a-scos-la-iveala-zeci-d…/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *