Poartă mască și după 15 mai!
Ziua Internaţională a Asistentului Medical
May 12, 2020
Victorie importantă pentru DNA-ul pădurilor!
May 13, 2020

Poartă mască și după 15 mai!

În noaptea de joi spre vineri, TEORETIC, scăpăm de starea de urgență și intrăm în starea de alertă. Ce presupune această nouă etapă, însă, e foarte greu de prezis, atâta vreme cât nici guvernul nu știe. De la încheierea stării de urgență și până la intrarea (legală) în starea de alertă e posibil să avem un vid legislativ de circa 3 zile, dacă Ordonanța stării de alertă (OUG 21/2004, veche de 16 ani și ajustată pe repede înainte de guvern) va fi respinsă azi de CCR.

Dacă acest lucru se va întâmpla, din pricina termenelor legale de adoptare a unor asemenea acte normative, e important să nu profităm orbește de libertatea redobândită pentru a ne pune tuturor sănătatea în pericol. TREBUIE să fim responsabili și să păstrăm cu sfințenie regulile de până acum legate de deplasare și distanțare socială!

❌Până una alta, teoretic, după data de 15 mai (când ar trebui să intre în vigoare starea de alertă):

📌 vom purta OBLIGATORIU mască de protecție în spații publice închise (birouri, magazine, mijloace de transport în comun)

📌vom păstra OBLIGATORIU o distanță de 1,5 metri față de celelalte persoane (cât e lungimea a două brațe, după spusele președintelui țării)

📌 ne vom spăla OBLIGATORIU pe mâini cât mai des

📌 se redeschid magazinele cu acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală și muzeele

📌 autorităților locale li SE RECOMANDĂ să redeschidă parcurile

📌 NU mai completăm declarații pe proprie răspundere atunci când ieșim din casă. E bine, totuși, să ieșim doar atunci când avem cu adevărat nevoie

📌 SE INTERZICE în continuare părăsirea localității, cu unele excepții: deplasarea în interes de serviciu, pentru agricultură sau pentru sporturi individuale. La ieșirea din localitate sau din zona metropolitană declarația pe proprie răspundere rămâne OBLIGATORIE

📌 se redeschid curțile bisericilor, dar slujbele vor avea loc DOAR în aer liber. Credincioșii TREBUIE să poarte mască și să păstreze între ei o distanță de 1,5 metri

📌sportivii profesioniști POT reintra în cantonament, sub supraveghere strictă, dar competițiile sportive NU vor începe deocamdată. Sportivii amatori POT relua antrenamentele în aer liber DOAR în baze sportive descoperite. Accesul la vestiare este INTERZIS.


❗️ Ordonanța privind starea de alertă va trebui votată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Ea va intra în vigoare la 3 zile de la publicare. Actul a fost ieri votat, cu unele amendamente, în Senat, urmând ca azi să fie votat de Camera Deputaților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *