Plătim pentru incompetență
depozit temporar de deşeuri
Consiliul Judeţean Maramureş intenţionează să construiască un depozit temporar de deşeuri în satul Lăpuşel
April 14, 2020
021.444-0000 este numărul de telefon pus la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă
April 27, 2020

Plătim pentru incompetență

Suceava, Constanța, Vrancea, Hunedoara, Arad, Brașov, Botoșani, Galați, Neamț, Timiș… Județele-focar de COVID-19 se înmulțesc de la o zi la alta pe teritoriul țării, scoțând la iveală incompetența managerilor de spitale și a directorilor de Direcții de Sănătate Publică puși în funcții strict după criteriul apropierii de baronul local.

Majoritatea județelor sunt păstorite de ani la rând de aceiași șefi de consilii județene, iar cum și-au făcut aceștia treaba se vede prea bine acum, când ies la suprafață mizeria, sărăcia și lipsa celor mai elementare echipamente și dotări în spitale, incompetența și clientelismul, pe alocuri corupția.

Pentru a-și îndeplini atribuțiile și a munci în folosul comunității, președinții de consilii județene au primit indemnizații generoase și diferite sporuri, astfel că un șef de CJ pleacă de la un salariu de bază de 18.720 lei, la care adaugă alte „drepturi”, precum cel „pentru activitate prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile”, reprezentând 25% din salariul de bază.

Sume consistente sunt și în eșaloanele inferioare: 16.640 lei este salariul de bază pentru vicepreședinții de CJ, 16.557 lei pentru secretarul județului și așa mai departe. Toate aceste sume ar fi fost și mai mari în prezent, dacă indemnizațiile demnitarilor nu ar fi fost plafonate, de la 1 ianuarie 2020.

O privire pe site-ul CJ Maramureş dezvăluie salarii enorme: 18.720 lei pentru preşedintele Gabriel Zetea, 16.640 lei pentru cei doi vicepreşedinţi, Doru Dăncuş şi George Moldovan. Aceste cifre se majorează cu până la 25% în cazul în care aceste persoane sunt implicate în implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Nici la Primăria Baia Mare nu e rău să munceşti: primarul Cătălin Cherecheş are un venit lunar brut de 23.400, iar viceprimarii Noemi Vida şi Marinel Rob câştigă 20.800 lei brut pe lună.

Între timp, ambele instituţii încalcă legea, care îi obligă să publice lista de salarii ale angajaţilor de două ori pe an, inclusiv la data de 31 martie. Cifrele pe care vi le oferim aici au fost valabile în luna septembrie a anului trecut.

Problema cea mai gravă nu este numărul angajaților sau valoarea salariilor, ci incompetența oamenilor care sunt plătiți din bani publici și care în această perioadă de criză trebuie să ia decizii care ne afectează pe noi toți. Pilele, cunoștințele și rudele baronilor locali nu au ce să caute în instituțiile publice.

#Transparență#Competență#Eficiență

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *