Membri ai filialelor USR Baia Mare și Sighetu Marmației au sărbătorit, ieri, Ziua Națională
propria istorie
Baia Mare nu știe să aibă grijă de propria istorie
November 29, 2019
usr lăpuș
Adunarea generală constitutivă a Filialei USR Lăpuș a avut loc sâmbătă, 30 noiembrie
December 2, 2019

Membri ai filialelor USR Baia Mare și Sighetu Marmației au sărbătorit, ieri, Ziua Națională

Membri ai filialelor USR Baia Mare și Sighetu Marmației au sărbătorit, ieri, Ziua Națională, fiind prezenți în mijlocul comunității și participând la manifestările organizate cu această ocazie.

În Baia Mare, colegii noștri au luat parte la ceremonialul militar și religios de pe Bulevardul Unirii, apoi au depus coroane de flori la monumentul lui Iuliu Maniu din centrul municipiului. După-amiază, ei au vizitat monumentul și biserica lui Vasile Lucaciu de la Șișești.

Aceste personalități istorice au fost doi dintre artizanii Marii Uniri de la 1918, care s-au remarcat prin curajul și abnegația cu care au luptat pentru a îndeplini idealul românilor. Vasile Lucaciu, de loc din Șișești, a fost memorandist, unionist și deputat în Parlamentul de la Budapesta, iar Iuliu Maniu, făuritorul Unirii, a murit în închisoarea de la Sighet, torturat de comuniști.

Și în Maramureșul Istoric, membrii USR Sighetu Marmației au marcat cei 101 ani de la importantul eveniment istoric participând la depunerea de coroane de flori de la bustul academicianului dr. Ioan Mihaly de Apșa. Născut în Apșa de Mijloc (azi în Ucraina), dr. Ioan Mihaly de Apșa a fost istoric, membru corespondent al Academiei Române și autor al celebrei lucrări “Diplome maramureșene din secolul al XIV-lea și al XV-lea”, editată la Sighetul Marmației în anul 1900.

Colegii de la USR Baia Sprie au participat și ei la ceremonia organizată în oraș și au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din parcul centrului vechi. Și la Târgu Lăpuș s-a marcat evenimentul

Avem cu toții de învățat de la marii noștri înaintași ce înseamnă adevăratul patriotism, tăria de caracter și consecvența luptei pentru binele românilor. De aceea, figuri importante ale istoriei precum cele evocate ieri nu trebuie lăsate să cadă în uitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *