Medicii sunt, pentru judeţul nostru, o resursă umană care nu se regenerează
Nu mai puţin de 24.923 de angajaţi din judeţul Maramureş s-au ales cu contractele de muncă suspendate
April 10, 2020
Opriți știrile false!
April 13, 2020

Medicii sunt, pentru judeţul nostru, o resursă umană care nu se regenerează

Medicii sunt, pentru judeţul nostru, o resursă umană care nu se regenerează, critică in aceste momente, in lupta impotriva răspândirii noului Coronovirus. Hai să fim responsabili, pentru binele nostru, al tuturor și să avem grijă în primul rând de ei. Autorităţile judeţene trebuie să îi protejeze pe medicii de familie!

De când a fost declanşată starea de urgenţă, se vorbeşte doar despre protejarea medicilor din spitale. Acum, când aceştia par să primească, în sfârşit, mai multe materiale de protecţie în faţa noului coronavirus, trebuie să ne amintim şi de medicii de familie, care nu au încetat nicio clipă să consulte pacienţi.

Medicii de familie sunt primii la care apelăm atunci când ne simţim rău. Prin urmare, ei sunt foarte expuşi în faţa pacienţilor infectaţi cu COVID-19 și ei pot să transmită mai departe virusul. Acum, contaminarea cu coronavirus este comunitară şi orice persoană care intră într-un cabinet medical este potenţial purtătoare de virus, indiferent dacă are sau nu simptome. Medicilor de familie nu li se asigură materiale de protecţie decât într-o foarte mică şi insuficientă măsură.
Prin urmare, trebuie să şi le cumpere ei, dacă au bani, sau să rişte enorm. Aceste materiale de protecţie, însă – combinezoane, halate, măşti FPP2, botoşei – sunt de unică folosinţă şi fie nu se găsesc pe piaţă, fie sunt foarte scumpe.

Solicităm, prin urmare, Consiliului Judeţean Maramureş ca, în al doisprezecelea ceas, să renunţe la cheltuielile care nu sunt urgente, şi să folosească banii judeţului cu chibzuinţă. Un calcul aproximativ, bazat pe necesarul zilnic al unui cabinet de medicină de familie, compus in general dintr-un medic si o asistentă, indică un necesar de 120 de ron zilnic pentru materiale de protecție. In total, cu o sumă de 720.000 RON (120 ron * 300 cabinete * 20 zile lucratoare) s-ar putea acoperi in mare parte nevoile de echipamente de protecție pentru medicii de familie la nivel de județ.
Sursa de finanțare poate fi asigurată de renunțarea la unele cheltuieli din bani publici , prevăzute in bugetul județean si care nu sunt oportune în acest moment, cum ar fi cele prevăzute pentru achiziționarea unui autovehicul electric (145.000 lei), a unui sistem de bariere la Palatul Administrativ (98.000 lei), a unui aparat foto (9.600 lei), autovehicule utilitare (210.000 lei), pentru un sistem dronă (102.000 lei) sau cu festivaluri și activități sportive.

Stop cheltuielilor care nu au legătura cu situația de urgență in care ne aflăm. Să fim chibzuiți și să ne pregătim pentru orice scenariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *