Înlocuirea acoperișurilor din azbociment, o prioritate pentru Baia Mare
Fără apă, din nou! - Ocna Șugatag
Fără apă, din nou!
June 11, 2019
protejarea populației pe timp de caniculă
Solicităm autorităților măsuri concrete pentru protejarea populației pe timp de caniculă
June 12, 2019

Înlocuirea acoperișurilor din azbociment, o prioritate pentru Baia Mare

azbociment

În municipiul Baia Mare, numeroase construcții au acoperișurile realizate din azbociment/eternit, aceasta reprezentând o soluție mai comodă din punct de vedere financiar. Ele constituie, însă, un real risc pentru locuitorii orașului.

În primul rând, azbestul este o substanță periculoasă pentru sănătate, interzisă de mult timp în Uniunea Europeană. Chiar și în România, eternitul este interzis din 2003 încoace, dar numai pe hârtie. Cei care locuiesc în blocuri acoperite cu azbociment riscă să se îmbolnăvească de cancer, prin inhalarea fibrelor de azbest pe o perioadă de minim 10-15 ani. 

Pe de altă parte, este o realitate faptul că în ultimii ani condițiile meteo de la noi au început să se schimbe, și sunt tot mai dese fenomenele meteo periculoase. Recent, în Baia Mare s-a produs o furtună, asociată cu grindină, și mai multe acoperișuri au fost distruse. Bucăți de eternit au fost sparte și luate de vânt, punând în pericol sănătatea și chiar viața oamenilor.

“În Baia Mare ar fi necesar să se deruleze un proiect de înlocuire pe scară largă a acoperișurilor de azbociment/eternit, iar pentru acest lucru s-ar putea atrage fonduri europene. Consecința ar fi că am avea în municipiu acoperișuri solide, executate de specialiști după proiecte reale și din materiale care prezintă siguranță”, spune Dan Ivan, președintele USR Maramureș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *