DNA-ul pădurilor, apărătorul mediului
Ziua Familiei
May 15, 2020
USR crește!
May 19, 2020

DNA-ul pădurilor, apărătorul mediului

DNA-ul pădurilor este proiectul de lege inițiat de Uniunea Salvați România și prevede înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM). Această structură va cuprinde un corp de procurori specializați pe lupta împotriva defrișării pădurilor, poluării solului, apei și aerului. Proiectul de lege a fost votat săptămâna aceasta în Camera Deputaților și urmează să ajungă în Senat.

Printre atribuțiile DIIM se numără:
* efectuarea urmăririi penale pentru anumite tipuri de infracțiuni
* conducerea, supravegherea și controlul actelor de cercetare penală efectuate din dispoziția procurorului, de către ofițerii și agenții de poliție judiciară
* sesizarea instanțelor judecătorești

Vor fi de competența DIIM:
* infracțiunile silvice
* infracțiunile privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice
* cele privind calitatea aerului înconjurător
* infracțiunile la Legea apelor și cele la Legea privind regimul deșeurilor
* infracțiunile împotriva fondului cinegetic și alte infracțiuni privind protecția mediului.

De ce era nevoie de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu?
Pentru că singura instituție specializată pe încălcarea legislației de mediu este Garda de Mediu, dar care nu poate întocmi dosare penale și nu poate trimite în judecată. Ea poate da doar amenzi contravenționale, iar în cazul constatării de infracțiuni, poate sesiza organele penale.

Condusă de un procuror-șef, DIIM va funcționa ca o structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În cadrul DIIM vor lucra specialiști din domeniul informatic, silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestiunii deșeurilor, al emisiilor industriale, precum și din alte domenii care țin de protecția mediului. Specialiștii vor avea calitatea de funcționar public. De asemenea, în cadrul DIIM vor lucra ofițeri și agenți de poliție judiciară, precum și personal asimilat judecătorilor și procurorilor.

Propunerea inițială a USR prevedea încadrarea a maxim 295 de procurori, 40 de specialiști, 40 de ofițeri și agenți de poliție judiciară, dar jocurile PSD au redus numărul angajaților la minimum 10 procurori, 5 specialiști, 25 de ofițeri și agenți de poliție judiciară. Procurorii vor fi angajați în urma unui interviu, cu condiția să aibă o vechime în funcție de cel puțin 6 ani.

Votul pozitiv în Senat este imperativ necesar pentru o Românie modernă și nepoluată!

#DNAulPădurilor#NeFacemBine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *