Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm
Victorie importantă pentru DNA-ul pădurilor!
May 13, 2020
Stare de alertă
May 15, 2020

Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm

Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm

⚫️Noaptea de 14 spre 15 mai a anului 1948 este o pată neagră în istoria României. 15.000 de tineri ar fi fost arestați atunci de autoritățile comuniste, conform unor cercetători. Părintele Iustin Pârvu, unul dintre cei arestați, spunea că a fost „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială din România”. Alături de el, au mai fost arestați și anchetați în acea noapte cruntă părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, fost prim-ministru, poetul Radu Gyr și soția sa, scriitorul Mircea Vulcănescu, deputatul Aurelian Bentoiu, alți preoți, poeți și teologi precum Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu.

⚫️Acțiunea s-a desfășurat în toată țara, după un plan foarte precis, pus la cale de ministrul de interne Teohari Georgescu și de activista comunistă Ana Pauker. Timp de trei ani, serviciile secrete bolșevizate și aservite comuniștilor munciseră: întocmiseră dosare tuturor „elementelor periculoase”.

⚫️Arestările au continuat câteva luni, ziua și noaptea. Erau căutați atât cei care scăpaseră în noaptea de 14/15 mai, cât și toți cei care avuseseră legături cu cei arestați, pe care aceștia îi turnaseră în urma unor groaznice torturi.

⚫️Mulți dintre cei arestați atunci au murit în temniță. Iuliu Maniu s-a stins, după multe suferințe, în închisoarea de la Sighet, cadavrul lui fiind aruncat în groapa comună. Episcopul Iuliu Hossu a fost și el închis la Sighet, ulterior petrecându-și viața în arest la domiciliu.

‼️‼️‼️ În baza Legii nr. 127/2017, 14 mai a fost instituită ca “zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”. Regimul comunist a distrus sistematic vârfurile societății, trimițând în închisori și în lagăre de muncă floarea intelectualității române. Trauma pe care a suferit-o astfel societatea românească nu s-a vindecat nici azi. Coroborate cu exodul creierelor de după anii 90, crimele din perioada comunistă sunt pierderi enorme pentru România, care a rămas astfel fără cei mai inteligenți și mai educați oameni ai săi. Dacă rănile trecutului sunt mai greu de vindecat, în schimb azi trebuie să facem eforturi pentru a avea grijă de intelectualii țării, pentru a le da motive să rămână aici.

Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *