Astăzi celebrăm Ziua Regalității
Ziua Europei
May 9, 2020
Ziua Internaţională a Asistentului Medical
May 12, 2020

Astăzi celebrăm Ziua Regalității

Zi de sărbătoare națională. Data de 10 Mai, care a fost ziua națională a României din 1866 și până la venirea comuniștilor la putere (1947), este, de fapt, o triplă sărbătoare. Ea marchează începutul domniei lui Carol I, independența de stat față de Imperiul Otoman și încoronarea primului rege al țării. În timpul regimului comunist, s-a dorit ştergerea semnificaţiei datei de 10 Mai din memoria colectivă şi „mutarea” zilei independenţei faţă de Imperiul Otoman cu o zi mai devreme, pe 9 mai.

Cu toate acestea, românii, mai ales cei mai în vârstă, au continuat să celebreze ziua de 10 Mai în sufletele lor. Sentimentele românilor faţă de conducătorul care a fost silit de comunişti să abdice, Regele Mihai, au fost mereu pozitive. Asta, cu toate că el a fost o vreme împiedicat să revină în ţară, chiar şi după Revoluţie, din cauza unor conducători politici cu sechele comuniste.

Regele Mihai a vizitat Baia Mare în 1997, împreună cu soţia sa, Regina Ana. Ei s-au oprit la mai multe obiective: Monumentul Ostaşului Român, Colonia Pictorilor, Muzeul de Mineralogie. Au fost însoţiţi de oficialităţi şi au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanţii bisericilor ortodoxă şi greco-catolică.

Istoria e mereu surprinzătoare. Şi mereu va fi schimbată de conducătorii politici dornici de putere absolută. Important este să cunoaştem istoria adevărată, nemistificată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *