Apropiații lui Cherecheș, „încurajați” la ilegalități
USR Maramureș în Bruxelles
USR Maramureș în Bruxelles
December 12, 2019
USR Asuaju de Sus
USR Asuaju de Sus, o nouă filială USR în Țara Codrului
December 30, 2019

Apropiații lui Cherecheș, „încurajați” la ilegalități

Modernizarea fostului Club Simared s-a făcut fără respectarea legii. Ridicat pe malul Barajului Firiza, sursa de apă potabilă a Băii Mari, construcția avea nevoie de avize atât de la Primăria Baia Mare cât și de la Apele Române.

Serviciul Corp Control din cadrul Poliției Locale avea obligația să sesizeze că modernizarea se face fără autorizare și să dispună oprirea lucrărilor până la intrarea în legalitate. În schimb, autoritățile au închis ochii, complice, acceptând ridicarea construcției, pe principiul că, o dată finalizată investiția, nimeni nu o va mai demola.

Patronul firmei, un cunoscut om de afaceri din Baia Mare, nici măcar nu s-a deranjat să depună la Primărie vreo solicitare de eliberare a unei autorizații de construire (Foto 1 – http://bit.ly/Foto1-RaspunsPrimarie). De unde vine tupeul? Din prietenia acestuia cu primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, care de-a lungul timpului a tot încercat, prin Consiliul Local, să-i facă mici concesii.

În urmă cu un an și jumătate, prin hotărâre de consiliu, același om de afaceri a primit, fără licitație, la un preț de aproximativ 52 euro/mp, o suprafață de teren din Parcul Regina Maria, pe care să ridice o investiție. În momentul votului, investitorul ridicase deja o construcție, fără să aibă autorizație. Poliția Locală a dat o amendă modică ca să nu se spună că nu a făcut nimic.

Rețeta a fost aplicată și la construcția de pe Baraj. Pentru tovarășul primarului, Primăria a aplicat, în aprilie 2018 și mai 2019, două amenzi la limita cea mai de jos prevăzută de lege, în valoare cumulată de 2.000 lei, conform răspunsului oferit la o solicitare formulată de USR Baia Mare pe Legea 544 (Foto 2 – http://bit.ly/Foto2-RaspunsPrimarie). Suma este de 100 de ori mai mică față de nivelul maxim prevăzut de lege. Apele Române, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, au aplicat două amenzi în sumă de 60.000 de lei, tot pentru lipsa avizelor (Foto 3 – http://bit.ly/Foto3-RaspunsApeleRomane).

USR Baia Mare încurajează inițiativa privată și își dorește dezvoltarea turismului și a zonelor de agrement din oraș. Toate acestea trebuie făcute cu respectarea legilor în vigoare. Legile României nu există doar pentru oamenii de rând, ci pentru toți cetățenii, indiferent de starea lor materială și de conexiunile politice pe care le au.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *